Boje o Australian Open pokračujú, Slovákom sa nedarí

12.01.2012 Celý región

MELBOURNE 12. januára (WEBNOVINY) - 1. kolo kvalifikácie žien:
Andrea Hlaváčková (ČR-3) - Kristína Kučová (SR) 6:1, 6:1 za 67 minút
Oľga Savčuková (Ukr.) - Jana Čepelová (SR) 6:4, 6:3 za 72 minút

1. kolo kvalifikácie mužov:
Go Soeda (Jap.-1) - Pavol Červenák (SR) 6:2, 6:4 za 109 minút Priamo v hlavnej singlovej súťaži žien budú od pondelka hrať Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková.
Vo štvrtok sa v prvom zápase trojkolovej kvalifikácie o postup na úvodný grandslamový turnaj sezóny Australian Open v Melbourne (16. - 29. januára, tvrdý povrch Plexicushion vonku) predstavili Slováci Kristína Kučová, Jana Čepelová a Pavol Červenák.

Slovenská tenistka Kristína Kučová prehrala s Češkou Andreou Hlaváčkovou nasadenou ako treťou za 67 minút hladko dvakrát 1:6.

Nazbierala o 25 fiftínov menej (32 - 57). Premenila 1 z 3 brejkbalov, postupujúca využila 6 z 10 takýchto príležitostí.
"´Andy´ hrala naozaj dobre, nedala mi ani trochu šancu, hoci niektoré gemy boli tesné. Pred odchodom do Austrálie som chytila črevnú virózu, pricestovala som aj neskôr. Určite to trochu ovplyvnilo môj dnešný výkon, ale nemôžem sa na to vyhovárať. Budem sa snažiť urobiť lepšie výsledky v priebehu roka," uviedla Kristína Kučová pre agentúru SITA.

Víťazka juniorskej súťaže z newyorských US Open 2007 Kristína Kučová, momentálne figuruje na 212. pozícii v renkingu. V bilancii zo vzájomných zápasov dosiaľ viedla 1:0, v sezóne 2009 mala navrch na antuke v Brne - 6:2, 6:4. Bratislavčanka "Kika" Kučová, dosiaľ najlepšie 103. miesto v hodnotení, už bola dva razy v "main draw" na grandslamovej úrovni - na južnej pologuli predvlani, keď uhrala len dva gemy proti Ruske Vere Zvonarevovej. Rekordom mladšej zo známych sestier je 2. kolo Wimbledonu 2009.


Jana Čepelová nestačila na Ukrajinku Savčukovú

Vo štvrtok zo Sloveniek neuspela v 1. kole kvalifikácie ani Jana Čepelová, podľahla takisto nenasadenej Ukrajinke Oľge Savčukovej za 72 minút 4:6, 3:6. V druhom sete pritom takmer dosiahla náskok dvoch brejkov.

Zverenkyňa Petra Hubera Čepelová, 202. vo svetovom rebríčku WTA, zaplatila nováčikovskú daň pri svojom absolútnom seniorskom debute na úrovni "veľkej štvorky". V Melbourne sa predvlani radovala z trofeje vo štvorhre dievčat po boku krajanky Chantal Škamlovej. V miestnej dvojhre junioriek štartovala 18-ročná Košičanka len v spomenutej sezóne 2009 a skončila v 2. kole.


Prvé kolo nevyšlo ani Pavlovi Červenákovi

Slovenský tenista Pavol Červenák prehral s najvyššie nasadeným Japoncom Go Soedom za 109 minút 2:6, 4:6. Zápas sa pôvodne mal konať už v stredu, napokon ho odložili pre nepriazeň počasia, ktoré narušilo aj druhý deň programu.

Ázijčan, ktorý bol minulý týždeň v semifinále na hlavnej profesionálnej úrovni ATP World Tour v indickom Chennai, zvládol 17 z 20 zákrokov pri sieti. Využil štvrtinu z tucta brejkbalov, sám odvrátil jedinú hrozbu straty podania, ktorej čelil. Na "winnery" bol lepší 24:12, zároveň urobil menej nevynútených chýb (19:26).

Bratislavčan Červenák, 216. v renkingu, štartoval vo dvojhre na úrovni "veľkej štvorky" deviaty raz - bez výnimky v kvalifikácii. Na konte má štyri jednotlivé víťazstvá, predvlani sa na Roland Garros prebojoval až do finále kvalifikácie. Člen Akadémie Marca-Kevina Goellnera v Kolíne nad Rýnom Červenák v júli 2011 príjemne prekvapil na antuke v Stuttgarte prienikom z kvalifikácie až do štvrťfinále na podujatí ATP World Tour. V septembri sa po viac ako štyroch rokoch objavil v daviscupovom dianí a bol aj vo finále challengeru v Trnave na antuke, ktorú preferuje.

"Žreb bol ťažký a v prvom sete som nehral dobre - hral som príliš ´antukovo´. Po daždi som si začal počínať ´hardovo´ agresívnejšie, ale škoda, že som začínal s brejkom dolu," uviedol Pavol Červenák pre agentúru SITA a pridal svoj ďalší turnajový program: "Pôjdem na dve ´pätnástky´ ITF na antuke v Egypte. Neskôr budem hrať na challengeroch v Maroku."

Stredajšie zápasy boli pre slovenských tenistov úspešnejšie.
 

Vyberte región